Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και Καλά Παραδείγματα (Μάρτιος-Απρίλιος 2018)

  
1. Εκθέσεις - ειδήσεις

  • Το 2017, ο αριθμός των μονάδων κάρβουνου που παγκοσμίως τέθηκαν σε λειτουργία μειώθηκε κατά 28%, και όσων ξεκίνησε η κατασκευή κατά 29%. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποσυρθεί μονάδες κάρβουνου ισχύος 97GW, (κυρίως στις ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία). Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει μείωση της παγκόσμιας ισχύος κάρβουνου καθώς η ισχύς που θα αποσύρεται θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπαίνει σε λειτουργία. Αναλυτικά στοιχεία στην Έκθεση Boom and Bust 2018.

2. Καλά νέα και παραδείγματα


3.  Διάφορα 
  • Ο «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ» εμφανίζει σημαντικό πλεόνασμα, ως αποτέλεσμα του τέλους που πλήρωναν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (από τα κέρδη τους από τη χαμηλότερη ΟΤΣ λόγω των ΑΠΕ) αλλά και από τις υψηλότερες τιμές δικαιωμάτων CO2 που δημοπρατούνται. Με σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε στο πρόσφατο Ν/Σ, το ΥΠΕΝ αποφάσισε το πλεόνασμα αυτό ουσιαστικά να επιστραφεί στους προμηθευτές ως ουρανοκατέβατο κέρδος, απορρίπτοντας προτάσεις αυτό να διοχετευτεί στις λιγνιτικές περιοχές για χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης πέρα από το λιγνίτη, ή έστω να μειωθεί αντίστοιχα το τέλος «ΑΠΕ» που πληρώνουν οι καταναλωτές
  • European Energy Atlas – Μια εξαιρετική κατατοπιστική έκθεση για τα δεδομένα, την εμπειρία, τις πολιτικές, τα εργαλεία για μια μετάβαση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης σε 100% ΑΠΕ. Η έκθεση σε pdf.
  



ΤΚ




Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com
--
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης - Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία - Περιβαλλοντική Οργάνωση
Η Ιστοσελίδα μας: http://www.ecokoz.gr
Η σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Οικολογική-Κίνηση-Κοζάνης/141360422701974

Δεν υπάρχουν σχόλια: