Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΠΟΙΖΩ - ΔΤ: Η φέτα είναι μόνο ελληνική!

Η φέτα είναι μόνο ελληνική

Αυτή είναι  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χρόνια πριν. Η ονομασία Φέτα δεν είναι κοινή ώστε να την χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε, αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράγεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας[1] από 100% πρόβειο γάλα ή και με μείγμα γίδινου έως 30%. Μόνο η χώρα μας δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία, αλλά δυστυχώς μόνο σε ευρωπαϊκό  και όχι σε διεθνές επίπεδο.

 Έτσι, το αποκλειστικά για την Ελλάδα κατοχυρωμένο όνομα της φέτας στην Ευρώπη, βρίσκεται σε κίνδυνο, εξ' αιτίας εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC).Οι συμφωνίες αυτές, που έχουν υπογραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύντομα θα επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, επιτρέπουν την χρήση τις ονομασίας φέτα από παραγωγούς των χωρών αυτών, παλιούς ή και νέους, που παράγουν απλά λευκό τυρί.

Η σύγχυση που θα επικρατήσει με την ύπαρξη ίδιας ονομασίας για την γνήσια φέτα και των άσχετων με φέτα λευκών τυριών και η αδυναμία του καταναλωτή να επιλέξει την γνήσια, δηλαδή την ελληνική φέτα όταν το επιθυμεί, θα είναι μεγάλη.


Υπερασπιζόμαστε  την φέτα μας!

·         Πρώην και νυν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των ΤΕΙ, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και  η ΕΚΠΟΙΖΩ, ιδρύσαμε τον Όμιλο Φίλων Φέτας (https://fetasos.gr ).Σκοπός του, είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την πλήρη κατοχύρωση και την αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας της φέτας ως ελληνικού Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στις Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC).

·         Ζητούμε από τους έλληνες καταναλωτές να υπερασπιστούμε όλοι μαζί ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα https://fetasos.gr  όπου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και  υπογράφοντας το ψήφισμα που υπάρχει εκεί, ή και δεχόμενοι να εγγραφούν  ως μέλη (χωρίς υποχρέωση συνδρομής ή άλλη δέσμευση).


·         Ζητούμε από τους  Έλληνες Βουλευτές, να μην εγκρίνουν την Συμφωνία αυτή όταν θα χρειαστεί να ψηφίσουν, εκτός και αν συμπεριλάβουν σαφώς στο κείμενο τους την πλήρη κατοχύρωση της μοναδικής ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΚΠΟΙΖΩ www.ekpizo.gr
Αθήνα Τ: 2103304444, E-mail:  info@ekpizo.gr    


[1]              Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και  Λέσβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: