Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Πολύτιμα Συμπεράσματα για την Οδ. Ασφάλεια στην Ημερίδα του Ι.Ο.ΑΣ. - 21 Μαρτ 2017


Παρακαλούμε βρείτε συνημμένο Δελτίο Τύπου και φωτογραφικό υλικό της πολύ σημαντικής Ημερίδας «Πολίτες & Πολιτεία: Συνέργεια για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» την Τρίτη 21/3/2017, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 10ης Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου, η οποία συνεχίζεται με εκδηλώσεις και δράσεις έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.





Σήμερα Πέμπτη 23/3/2017 η Κινητή Μονάδα του Ινστιτούτου εκπαιδεύει του πολίτες στην Πλ. Συντάγματος ενώ, παράλληλα θα εξελίσσεται η μεγάλη Εθελοντική Αιμοδοσία του Ι.Ο.ΑΣ. για τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα (Στάση ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 10:00 – 16:00), σε συνεργασία με τον Όμιλο Ο.Α.Σ.Α. και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150, 6984111206, www.ioas.gr

Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε το έργο μας στον κοινό μας στόχο για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων.


Με εκτίμηση,


Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα
Τηλ.: 210 8620150
Κιν.: 6984111206
Fax: 210 8620007
www.ioas.gr



Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πολύτιμα τα συμπεράσματα της Ημερίδας του Ι.Ο.ΑΣ.
«Πολιτεία και Πολίτες: συνέργεια για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων»

Σημαντικά στοιχεία και πολύτιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την Ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της 10ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (18-24/3) του Ινστιτούτου.

Την Ημερίδα του Ι.Ο.ΑΣ. τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νικόλαος Μαυραγάνης. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για τον περιορισμό του βαρύτατου ανθρώπινου, κοινωνικού και οικονομικού κόστους από τα τροχαία δυστυχήματα, που δεν θα περιορίζεται στην αστυνόμευση αλλά θα δίνει έμφαση στην παιδεία, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση πολιτών αλλά και σε αναμορφωτικά μέτρα με στόχο την καλλιέργεια συνείδησης στους παραβάτες. Ο Υφυπουργός δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από την εμπειρία του στους μοναδικούς στην Ελλάδα προσομοιωτές επικίνδυνων συνθηκών της Κινητής Μονάδας του Ι.Ο.ΑΣ. και επανέλαβε την ανάγκη η Πολιτεία να αναπτύξει συνέργειες με φορείς, όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που παράγουν σημαντικό και ουσιαστικό έργο στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας,.

Αστυνόμευση, παιδεία και ενημέρωση για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στην Ελλάδα
Την άμεση ανάγκη να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις καμπάνιες ενημέρωσης, υιοθετώντας καλές και αποτελεσματικές πρακτικές από άλλες χώρες της Ε.Ε. υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Αργύρης Περουλάκης, εξαίροντας το 12ετές έργο και την καίρια συμβολή του Ι.Ο.ΑΣ. προς αυτή την κατεύθυνση. Η Graziella Jost, project director του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα μεθόδων αστυνόμευσης σε κράτη που βελτίωσαν τους δείκτες Οδικής Ασφάλειας τονίζοντας πως, βάσει μελετών αλλά και της μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκής εμπειρίας: «Μόνο με την ταυτόχρονη ενίσχυση της αστυνόμευσης μπορεί η μείωση του ύψους των προστίμων να συμβάλλει στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα».

Εισηγήσεις έγιναν επίσης από τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. κ. Γιάννη Αλεξάκη (Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας) για το επίκαιρο θέμα της αναμόρφωσης του Κ.Ο.Κ. και Μαρία Ανθούλη (Διεύθυνση Ασφάλειας Οδικών Υποδομών) σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχων (audits) των οδικών δικτύων που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα. Την Ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Πάρκου Πατρών και Αντιπρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., καθηγητής κ. Βασίλης Αναστασόπουλος.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα που διεξήχθη στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος της Αστυνόμευσης στην πρόληψη των τροχαίων» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Τάκη Πουρναράκη, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, Αστυνόμος Α’ Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γιώργος Ουρσουζίδης υπογράμμισαν την ανάγκη εντατικοποίησης και συστηματοποίησης της αστυνόμευσης. Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της HELLASTRON κ. Βαγγέλης Καρεκλάς επισήμανε, από την πλευρά του, την ανάγκη να αξιοποιηθούν, βάσει νομοθετικού πλαισίου και διαδικασιών, τα συστήματα καταμέτρησης ταχυτήτων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας όπου συχνά παρατηρούνται υπερβολικές ταχύτητες καθώς και παραβιάσεις της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Γιάννης Αλεξάκης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Δημήτριος Κατσώχης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΣ, οι οποίοι τόνισαν πως αποτελεί υποχρέωση όλων να τηρούν τον Κ.Ο.Κ. ειδικά σε οδικά δίκτυα με ελλείψεις σε ασφάλεια όπως πολλά που απαντώνται ακόμα στην Ελλάδα. Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά αναφέρθηκε στο σοβαρό έλλειμμα κουλτούρας υπεύθυνης οδήγησης στη χώρα μας και στην ανάγκη όλοι οι πολίτες να προστατεύουν τη ζωή στο δρόμο δίνοντας το καλό παράδειγμα στις νέες γενιές και τους γύρω τους.

Το κοινό της εκδήλωσης είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βίντεο από το τελευταίο σεμινάριο «ΕΡΜΗΣ», του πρωτοποριακού προγράμματος αναμορφωτικών σεμιναρίων για ανήλικους παραβάτες, του Ι.Ο.ΑΣ. στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα καθώς και τη νέα καμπάνια ενημέρωσης του Ινστιτούτου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τους κινδύνους από την παραβίαση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Με αφορμή την προβολή του σποτ, ο κ. Κων/νος Καρακατσιανόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, μίλησαν για την κρισιμότητα της άμεσης επέμβασης στη διαχείριση των τροχαίων συμβάντων. Το νέο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα του Ι.Ο.ΑΣ. έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της HELLASTRON, ενώ μεταδίδεται ήδη πανελλαδικά με απόφαση του ΕΣΡ.

Η 10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. συνεχίζεται έως και την Παρασκευή 24/3. Την Πέμπτη 23/2 η Κινητή Μονάδα του Ινστιτούτου θα βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος (11:00 – 18:00) για να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην Οδική Ασφάλεια υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Στάσης ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα» θα είναι σε εξέλιξη η μεγάλη Εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τον Όμιλο Ο.Α.Σ.Α. και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ενώ στην Πάτρα συνεχίζονται οι δωρεάν τεχνικοί έλεγχοι σε οχήματα στη ΓΕΦΥΡΑ Ρίου Αντιρρίου, μέλους του Ι.Ο.ΑΣ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και σωματεία επαγγελματιών συνεργείων.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150, 6984111206, www.ioas.gr

Οι εκδηλώσεις και δράσεις της 10ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας υλοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α., της ΕΥΔ ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας», σε συνεργασία με συλλόγους, ενώσεις και φορείς σε όλη την Ελλάδα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: