Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (Οκτώβριος 2016)

1. Εκθέσεις - ειδήσεις
·         Επιστολή του WWF-Ελλάς προς ευρωβουλευτές εξηγεί για ποιους λόγους τυχόν παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στη ΔΕΗ αποτελεί σκανδαλώδη οπισθοδρόμηση [Σημ. Τα δωρεάν δικαιώματα που θέλει η ΔΕΗ θα στερούν το κράτος από σημαντικά έσοδα. Μιλάμε για ετήσια απώλεια αρκετών εκατομμυρίων, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν στη Δ. Μακεδονία για τη μεταλιγνιτική περίοδο].
·         Οι δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση 2.9 - 3.4C στον αιώνα μας, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση του ΟΗΕ. Οι παγκόσμιες εκπομπές εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 54-56 διs τόνους CO2e, πολύ πάνω από το όριο των 42 δις που αντιστοιχεί σε υπερθέρμανση κατά 2ο C. Κλειδί για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού είναι η .. ΑΜΕΣΗ αναθεώρησή τους μέσα στα επόμενα 4 χρόνια !

·         To 2015, το 55% της νέας εγκατεστημένης ισχύος παγκοσμίως προήλθε από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) και επίσης η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους ξεπέρασε εκείνη από κάρβουνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τις ΑΠΕ.
·         H ένταση άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας (εκπομπές CO2 ανά μονάδα ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 2,8% το 2015. Η συγκράτηση όμως της υπερθέρμανσης στους 2ο C απαιτεί μακροχρόνιο ετήσιο ρυθμό μείωσης της έντασης άνθρακα κατά 6,5%
·         Ο Πάνος Σκουρλέτης μαζί με άλλους 4 υπουργούς χωρών της ΕΕ, ζητούν με κοινή επιστολή τους καθυστέρηση στην εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους. Η διαδικασία αναθεώρησης έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια, οδηγώντας έτσι σε 5.600 περιττές περιπτώσεις πρόωρων θανάτων στην ΕΕ από την αυξημένη ρύπανση. Αν η ΕΕ βάλει φρένο στις καθυστερήσεις και τις εξαιρέσεις που ζητούν τα ασυνεπή κράτη, όπως η Ελλάδα, θα ελαττωθεί η ρύπανση από εγκαταστάσεις καύσης και αντίστοιχα θα μειωθούν (κατ’ εκτίμηση) οι ετήσιοι πρόωροι θάνατοι λόγω καύσης κάρβουνου από 22.900 σε 2.600
·         Τυχόν παράταση του χρόνου ζωής υφιστάμενων ανθρακικών σταθμών στην Ευρώπη ή η κατασκευή νέων θα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις ενεργειακές και κλιματικές στρατηγικές της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρ. Οργανισμού Περιβάλλοντος.
·         Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί σπονδυλωτών έχουν μειωθεί κατά 58% μεταξύ 1970 και 2012, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Χωρίς άμεση και δραστική παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο, οι πληθυσμοί της άγριας ζωής μπορεί να μειωθούν παγκοσμίως κατά 2/3 μέχρι το 2020.
·         Σημαντική και χρήσιμη η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της χώρας και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


2. Καλά νέα και παραδείγματα
·         Η Κίνα διέταξε το σταμάτημα εργασιών σε 30 ανθρακικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 17GW που βρίσκονταν υπό κατασκευή. Μέσα στο 2016 η Κίνα έχει ακυρώσει σχέδια κατασκευής ανθρακικών σταθμών συνολικής ισχύος 114GW αλλά είναι η πρώτη φορά που σταματά σταθμούς των οποίων είχε ξεκινήσει η κατασκευή.
·         Γερμανία: Διακομματική συμφωνία στο Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των μηχανών εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα που θα πωλούνται το αργότερο το 2030. Παράλληλα, σύμφωνα με σχέδιο της ΕΕ σε 3 χρόνια από τώρα όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
·         Ο Καναδάς θα επιβάλει φόρο άνθρακα από το 2018, ξεκινώντας στα 7€ ανά τόνο CO2 και αυξανόμενο κατά 7€ κάθε χρόνο μέχρι το 2022.
·         Στη Γερμανία το ποσοστό διακοπών στο Δίκτυο ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 41% τη διετία 2006-2015. Την ίδια περίοδο το μερίδιο των ΑΠΕ σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 11,2 σε 29,0%).
·         Καλές πρακτικές βιωσιμότητας από Ευρωπαϊκές πόλεις στο πλαίσιο των διαγωνισμών European Green Capital & Green Leaf Cities.
·         Πάνω από 9 στους 10 Βρετανούς ψωνίζουν με δική τους σακούλα, ένα χρόνο μετά την επιβολή τέλους 5p στην πλαστική σακούλα
Τ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: