Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και Καλά Παραδείγματα (Απρίλιος 2016)

1. Εκθέσεις - ειδήσεις
·         Η μείωση της διαθεσιμότητας νερού (ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής) σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ τους κατά 6% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
·         Χρεοκόπησε η Peabody Energy, η μεγαλύτερη εταιρία κάρβουνου στις ΗΠΑ, λίγους μήνες μετά τη χρεωκοπία της 2ης μεγαλύτερης εταιρίας Arch Coal.

·         Η Σουηδική Vattenfall ξεπουλάει όσο όσο τις τεράστιες λιγνιτικές εγκαταστάσεις της στην ανατολική Γερμανία (σταθμοί ισχύος 8.000MW και 5 λιγνιτωρυχεία, υπερδιπλάσιου εκείνου της ΔΕΗ) σε Τσέχικη ιδιωτική εταιρία. Μια εντυπωσιακή απόδειξη στην πράξη πως το να χρησιμοποιείς λιγνίτη σήμερα και στο μέλλον είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητα.
·         Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ήδη παράγουν ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις μονάδες φυσικού αερίου της ίδιας της ΔΕΗ
·         Οι συνολικές εκπομπές κύκλου ζωής του βιοντήζελ είναι κατά μέσο όρο 81% περισσότερες σε σχέση με το συμβατικό ντήζελ, σύμφωνα με έκθεση για λογαριασμό της Κομισιόν.

2. Καλά νέα και παραδείγματα

·         Δύο από τα 13 κρατίδια της Γερμανίας έχουν ήδη πετύχει 100% ΑΠΕ σε ετήσιο ισοζύγιο ηλεκτρισμού.
·         Έκλεισε και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο στο Βέλγιο. Πλέον, 7 χώρες της ΕΕ δε χρησιμοποιούν κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια σχεδιάζουν να το εγκαταλείψουν και η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Βρετανία και η Φιλανδία.
·         Η Verbund, η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της Αυστρίας, θα έχει εγκαταλείψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων το 2020.
·         Ο Ρεπουμπλικάνος Δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια έθεσε στόχο για ηλεκτρισμό 100% ΑΠΕ μέχρι το 2035.
·         Στη Γερμανία η αγορά ηλεκτρικών ΙΧ επιδοτείται με 4 χιλιάδες ευρώ και με 3 χιλιάδες ευρώ των υβριδικών.
·         Στον πλειστηριασμό για νέα ισχύ φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, το κόστος έπεσε στα 74 ευρώ/ΜWh. Στην Ελλάδα με 50% περισσότερη ηλιοφάνεια θα αντιστοιχούσε σε 50 ευρώ/ΜWh. Σε αντίστοιχο πλειστηριασμό στο Ντουμπάι, η τιμή έπεσε στα 29,9 ευρώ/MWh.
·         Το κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο Ταμείο του κόσμου, τερμάτισε τις επενδύσεις σε 52 επιχειρήσεις κάρβουνου.


3. Διάφορα
·         DISOBEDIENCE: Ένα ντοκυμαντέρ για τη γέννηση του νέου παγκόσμιου κινήματος για ένα οριστικό τέλος στα ορυκτά καύσιμα: http://watchdisobedience.com
·         Η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του WWF-Ελλάς και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στην εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσε στις 8 Απριλίου ο Δήμος Κοζάνης σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από την -αναπόφευκτη- μετάβαση της περιοχής σε μια μετα-λιγνιτική εποχή.


Τάσος Κρομμύδας


Δεν υπάρχουν σχόλια: